A könyv rengeteg helyen az egyensúlyérzék fontosságára hívja fel a figyelmünket és persze jogosan. Már régebb óta próbáltam csak szimplán megállni egy lábon, mielőtt megismertem volna a könyvet. Ment is, de csukott szemmel? Végig inogtam minden irányba.

De mégis. Mi változott? Nem csináltunk semmit máshogy, ugyanott állunk. Ugyanabban a helyzetben, kezünket, lábukat nem mozdítjuk. Akkor nyitott szemmel miért állunk egy lábon nemes egyszerűséggel és miért nem tudunk talpon maradni 10 másodpercig se, ha csukva van a szemünk? 

Valaki azt mondja neked állj egy lábon és csukd be a szemed. És már azelőtt, hogy megcsinálnád, elcsodálkozol, hogy ebben ugyan mi a nehéz? Aztán pedig nagyon-nagyon meglepődsz.
Ezzel az egésszel nem mondok újat, hogy nyitott szemmel bármit könnyebb megcsinálni, logikus.

Az egyensúlyt úgy tartjuk meg, hogy a szemünk öntudatlanul is viszonyít a környezethez, látjuk, hogy mi milyen messzire van tőlünk, mi a vízszintes és mi a függőleges. Nem elég a fülben lévő egyensúlyérzék, látnunk is kell a dolgokat. Biztos láttatok már filmeket, amikben bekötik a harcos szemét. Nem csak arról van szó, hogy nem látja az ellenfelet és a füleire kell hagyatkoznia. Minden egyes mozdulat, amit megtesz, azt lecsökkent egyensúllyal kell csinálnia. 
Iskolában van az egyszerű mérleg gyakorlat. Illetve a Fegyenedzésben is kell bőven Guggolásnál és Kézenállásnál egyensúlyozni. De soha egy szó nem esik, hogy az egyensúlyérzéket talán csukott szemmel is lehetne és kéne fejleszteni. 

Csukd be a szemed és állj egy lábon. Már eleve kényelmetlen az, hogy a látás szabadsága nélkül kell ezt megtenned. De ha egy idő után már megy, akkor kicsit nehezíthetsz. Nyújtsd ki a lábad előre, hátra, oldalra és máris billegni fogsz, ha nem figyelsz. Persze a kezeddel kiegyenlítheted az egyensúlyt, de a szem abban is segít(ene), hogy pontosan hova is kéne emelned a kezeidet.
És ha már Fegyencedésről van szó, én azt mondom, hogy ha valamelyik gyakorlatnál már megy a közép/haladó mennyiség, akkor érdemes megpróbálni csukott szemmel. 
Közelébe nem vagyok még 1 lábasnak, de gondolom, hogy nem sok embernek jutna eszébe 1 lábas guggolást csukott szemmel csinálni, és gondolom, hogy mérföldekkel nehezebb lenne koordinálni is...
Hát még a kézenállást, ahol fejjel lefelé vagyunk. Illetve ott van a profiknak a támaszmérleg. :P

http://axel.hu/cikk.412.jin_ji_du_li_-_allj_egyenesen.html

Nincs mese, edzés van!

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvanoredz.blog.hu/api/trackback/id/tr265777630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása